essay writier

Tanden bleken


Tanden bleken is het behandelen van de tanden met als doel om de kleur van de tanden te veranderen. Een stralend wit gebit is het gewenste resultaat. Bij het tanden bleken maakt men gebruik van een tandenbleek gel. De gel wordt aangebracht op de tanden waarna een tandenbleek lamp het bleekproces activeert.

Algemeen gesproken bestaan er tegenwoordig 2 soorten bleekbehandelingen:

  • Een behandeling met waterstof peroxide in een tandartspraktijk;
  • Een peroxidevrije behandeling bij een schoonheidssalon, beautysalon of mondhygiëniste.

 

Toelichting: sinds 1 november 2012 mogen alleen tandartsen bleken met waterstof peroxide. Het gehalte aan peroxide in de bleekgel bij de tandarts mag maximaal 6% zijn. Deze regels gelden voor alle landen van de gehele Europese Unie. De reden van deze veranderde regelgeving is het grote aantal klachten als gevolg van behandelingen met waterstof peroxide in grote concentratie. Denk hierbij aan gevoelig tanden en pijnlijk tandvlees.

1 * Bleken met Waterstof Peroxide

Bij het bleken van tanden met waterstof peroxide doordringt de peroxide het tandglazuur en tandbeen. De waterstof peroxide gaat een chemische reactie aan met de verkleuringen in de tand en bij dat proces ontstaat water en kooldioxide. Tandvlees dat in contact komt met waterstofperoxide kan geïrriteerd raken. Daarom moet bij de behandeling het tandvlees beschermd worden om irritatie te voorkomen. Na de behandeling kunnen de tanden pijnlijk aanvoelen bij het eten en drinken (zowel van koude als warme dranken/gerechten). Dit komt omdat, door het gebruik van waterstofperoxide, het glazuur poreus wordt en het mineraalgehalte in de mond afneemt.

2 * Bleken zonder Waterstof Peroxide

In de Europese Unie mogen sinds 1 november 2012 schoonheidssalons een bleekgel met maximaal 0,1% waterstofperoxide gebruiken. Natrium bicarbonaat is het basisbestanddeel van vrijwel alle peroxidevrije bleekgels die verkrijgbaar zijn. Het maakt de tanden wit en het is daarnaast goedkoper en veiliger dan waterstofperoxide. Natrium Bicarbonaat helpt ook om tandplak te bestrijden. Tandplak veroorzaakt namelijk verkleuringen.

Chemie

De alkaline fosfaten in het speeksel van de mond gaan een chemische reactie aan met de bleekgel. Natrium bicarbonaat wordt in deze reactie afgebroken en als bijproduct ontstaan vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor het wit makende effect van de bleekgel. Deze vrije radicalen zijn niet gevaarlijk en maken de tanden wit zonder gevoeligheid of pijn te veroorzaken.

 

Voor en nadelen
De voordelen van tanden bleken met een peroxidevrije tandenbleek gel zijn:

  • Verwijdert effectief hardnekkige tandverkleuringen
  • Snel resultaat (binnen 20-25 minuten)
  • Geen bijwerkingen, dus ook geschikt voor gevoelige tanden
  • Goedkoper dan behandeling met waterstof peroxide bij tandarts

Het nadeel van bleken met een peroxidevrije bleekgel is de snellere terugloop van het resultaat ten opzichte van bleken met peroxide. Vooral de consumptie van kleurstof houdende voedingsmiddelen (koffie, rode wijn, tabak, etc…) heeft invloed op de terugloop van het resultaat na het bleken.

Bezoek adres

Kerkstraat 12, Mill
5451 BM

Contact

06 46014008
info@marianbodydecorations.nl